Hoofdpagina » Onderwerpen » Studiefinanciering en Huurtoeslag

Studiefinanciering en Huurtoeslag

Als je studeert, studiefinanciering ontvang maar ook huurtoeslag wilt ontvangen...dan is dat mogelijk.

De reguliere voorwaarden welke je hier kunt terugvinden zijn van toepassing.

Verandering vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 is de wijziging van de Wet op de huurtoeslag van kracht. In de wet komen de maximale inkomensgrenzen te vervallen waardoor de huurtoeslag bij een stijging van het inkomen geleidelijk en over een langer inkomenstraject wordt afgebouwd.  De wet zorgt ervoor dat iemand niet langer, door een kleine stijging van het inkomen, direct het recht op huurtoeslag verliest.

Inkomen

Inkomensgrenzen komen dus te vervallen. Maar dit onderwerp gaat over studiefinanciering en huurtoeslag. Op grond daarvan staat vastgesteld dat studiefinanciering niet valt onder inkomen.

Ontvang je studiefinanciering? Dan heb je voor de toeslagen / belastingdienst geen inkomen.

Heb je een bijbaantje of ontvang je een stagevergoeding? Dan dien je dit inkomen wel door te geven.

Tips om terugbetaling te voorkomen

  1. Het is soms bijna onmogelijk om als student wijzigingen van werk en stages door te voeren. Maak daarom voor jezelf een schatting van het jaarinkomen en vul een iets hoger jaarinkomen in. Stel je gaat van een geschat jaarinkomen van 18000 euro, geef dan een inkomen aan de belastingdienst door van bijv. 20.000 euro zodat je iets meer speling hebt en de kans op terugbetaling verkleind.
  2. Als je niet voor de eerst optie kiest, maar je inkomsten erg wisselvallig zijn, kun je ook maandelijks een bedrag apart zetten, stel dat je eind van het jaar wel terug moet betalen.
  3. Als je optie 1 en 2 niets vindt dan kun je niets anders doen dan z.s.m. je (financiële)situatie wijzigen bij de belastingdienst. Dit kun je zelf doen maar dit kunnen wij ook voor je doen. Wees wel op tijd want het kan soms enkele weken duren voordat de wijziging is doorgevoerd.

Als je voor geen van deze opties kiest en je teveel toeslagen hebt ontvangen dan ontvang je eind van het jaar een brief waarin staat dat je teveel aan voorschotten het ontvangen (op grond van je inkomsten). Meestal zit er een acceptgiro bij de brief om het bedrag terug te betalen.

Mocht je het bedrag niet in één keer kunnen terugbetalen, neem dan direct contact op met de belastingtelefoon (gratis nummer: 0800-0543). Vraag de belastingdienst dan of u het bedrag in termijnen mag betalen (max. 24 maanden), of dat deze verrekend kunnen worden met de huidige toeslagen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.