Hoofdpagina » Onderwerpen » Huurtoeslaggrens » Huurtoeslaggrens

Huurtoeslaggrens

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 15:11

 

Per 1 januari 2020 is de wijziging op de huurtoeslag van kracht. Vanaf dit moment speelt uw inkomen geen rol meer bij het aanvragen van huurtoeslag. Hierdoor komen ruim 115.000 extra huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag.

 

Voorheen was het zo dat men vanaf een bepaald (te hoog) inkomen de huurtoeslag niet meer mocht ontvangen, je had dan zogezegd geen recht meer. Toen je bijvoorbeeld een éénpersoonshuishouden had dan mocht je maximaal €22.700 bruto verdienen. Verdien je een paar euro meer? Dan had je geen recht meer op huurtoeslag. Vanaf 1 januari 2020 loopt de huurtoeslag geleidelijk terug bij een hoger inkomen. Vanaf vandaag kunnen huurders op de website van de Belastingdienst controleren of ze in aanmerking komen voor huurtoeslag in 2020.

 

Er zijn dus naar schatting ruim 115.000 huishoudens die (net iets) boven die inkomensgrens zaten om een aanvraag huurtoeslag te doen.

 

Grenzenoverzicht

Huurprijsgrenzen:

Kwaliteitskortingsgrens: 432,51 euro (2019: 424,44 euro)

Lage aftoppingsgrens: 619,01 euro (2019: 607,46 euro)

Hoge aftoppingsgrens: 663,40 euro (2019: 651,03 euro)

Liberalisatiegrens: 737,14 euro (2019: 720,42 euro)

 

Kwaliteitskortinggrens:

ligt u huurprijs hoger dan deze grens, dan wordt er gekort op je huurtoeslag. Het heet ´kwaliteitskorting´ omdat een hogere huur ook een kwalitatief betere woning met zich mee zou brengen.

 

Wat is de aftoppingsgrens?

De aftoppingsgrens is een grens die ingesteld is om te voorkomen dat mensen een woning huren die veel duurder is dan wat zij eigenlijk kunnen betalen.

Eenvoudig voorbeeld: u verdient 2000 euro per maand en de huur bedraagt 550 euro, vervolgens wisselt u van baan en verdient bij uw nieuwe werkgever 5000 euro…de kans is klein, maar het is mogelijk. Op dat moment staat uw inkomen niet meer in verhouding met uw huurprijs. Goedkoop wonen is leuk, maar de mensen met een lager inkomen zouden ook een beroep moeten kunnen doen op de (sociale) huurwoning die voor hen betaalbaar is.

Mensen met een huur boven deze grens ontvangen niet de volledige huurtoeslag meer.

Op deze manier wordt het gestimuleerd om een woning te huren die beter past bij het inkomen van deze mensen. Ieder jaar wordt de aftoppingsgrens bepaald door de overheid. In de praktijk wordt er gewerkt met twee aftoppingsgrenzen:

De eerste grens is voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. De tweede aftoppingsgrens is bedoeld voor huishoudens die bestaan uit drie of meer personen.

 

Lage aftoppingsgrens

€ 619,01

Deze grens geldt voor 1-persoonshuishoudens en voor 2-persoonshuishoudens.

 

Hoge aftoppingsgrens

€ 663,40

Deze grens is van toepassing op huishoudens van 3 of meer personen.

Geldt in 2020, wijzigt op 1-1-2021

 

Liberalisatiegrens:

deze bepaalt of u een sociale huurwoning bewoont of een woning in de vrije sector. Was de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst lager dan of gelijk aan de toen geldende huurliberalisatiegrens? Dan heeft u een sociale-huurwoning. Was de aanvangshuurprijs hoger? Dan heeft u een geliberaliseerde (vrije-sector) woning.

 

Meer informatie over huurtoeslaggrenzen vindt u in het onderstaand document.

Maak direct online een proefberekening om zeker te zijn of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, of bekijk anders de hoofdpagina voor meer informatie.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.