Hoofdpagina » Onderwerpen » Huurtoeslag met terugwerkende kracht » Huurtoeslag met terugwerkende kracht

Huurtoeslag met terugwerkende kracht

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 14:28

Huurtoeslag kunt u met terugwerkende kracht aanvragen. In het huidige jaar kan dit van 1 januari t/m 31 december van dat jaar. Het hele jaar door. Stel, u bent verhuisd naar een nieuwe woning waar u sinds 1 januari 2020 gebruik van maakt, maar in maart de aanvraag indient voor huurtoeslag dan ontvangt u vanaf januari 2020 huurtoeslag met terugwerkende kracht. U moet dan wel aan de voorwaarden voldoen.

De tweede optie is dat u huurtoeslag met terugwerkende kracht kunnen ontvangen over het voorgaande jaar. Mocht u er na drie jaar per abuis achter zijn gekomen dat u eigenlijk al drie jaar lang aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldeed, dan moet ik u helaas telleurstellen. U kunt de bedragen met terugwerkende kracht alleen ontvangen over het voorgaande jaar. U dient dan wel met het volgende rekening te houden:

  1. U kunt huurtoeslag met terugwerkende kracht ontvangen als u voor 1 september van het huidige jaar de aanvraag heeft ingediend. Dus wilt u ook toeslag aanvragen over 2019, dan dient u dit voor 1 september 2020 te doen.
  2. U moet aan alle voorwaarden voldoen.
  3. Als u aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan of de belasting heeft een definitieve beschikking inkomstenbelasting opgesteld; dan kunt u geen huurtoeslag meer aanvragen over het voorgaande jaar.

Tip: om te voorkomen dat punt 3 het geval is kunt u het volgende doen: uitstel aangifte inkomstenbelasting aanvragen. Standaard krijgt u dan maximaal vier maanden uitstel voor de aangifte. De aangifte dient op 1 mei binnen te zijn bij de belastingdienst, met vier maanden uitstel komt u op de einddatum van 1 september terecht. U heeft dan genoeg tijd om u huurtoeslag over het voorgaande jaar alsnog aan te vragen.

 

>> Direct uitstel van inkomstenbelasting aanvragen

 

Heeft u hulp nodig bij het indienen van een aanvraag of wilt u meer informatie? Ga dan naar ons dienstenportaal. Daar kunt u telefonisch of via email contact opnemen met hen opnemen. Zij helpen u verder met u hulpvraag of helpen u met het indienen van een aanvraag. Dit gebeurt snel en veilig zonder gebruik van uw DigiD.

 

Wat heb ik nodig voor de aanvraag huurtoeslag?

Voor het aanvragen van huurtoeslag heeft u nodig:

  • Naam en adres van uzelf, uw eventuele toeslagpartner en/of uw eventuele medebewoner(s);
  • Burgerservicenummer van uzelf, uw eventuele toeslagpartner en/of uw eventuele medebewoner(s). (bestaat uit 9 cijfers en staat op uw paspoort of identiteitskaart)
  • (staat op uw bankpas, dit is de bankrekening waar de toeslagen naar worden overgemaakt)
  • Inschatting van uw inkomen van uzelf, uw eventuele toeslagpartner en/of uw eventuele medebewoner(s). (inkomen vindt u terug op jaaropgave of loonstroken)
  • Gegevens van de gehuurde woning. (staat op de huurspecificatie of in het huurcontract)
  • Een kopie, scan of foto van uw huurcontract.

Zorg a.u.b. dat alle gegevens kloppen. Dit voorkomt dat de aanvraag vertraging zal oplopen of dat u uiteindelijk terug moet betalen of te weinig ontvangt.

 


Reactie plaatsen

Reacties

mj leenders
7 maanden geleden

Goede dag,

Hierbij heb ik een vraag betreffende huurtoeslag.

Ik heb huurtoeslag vanaf 2018 door mijn ziekte kanker. de betalingen zijn 2018 en 2019 goed gegaan.

in 2020 ben ik in een carrousel gekomen met mijn ziekte en meer ziekenhuis gelegen dan thuis en 2x opgegeven en naar hospice gemoeten.
in deze tijd veel geld moeten lenen omdat ik tekort kwam.
Nu kom ik er achter dat ik in 2020 maar €17 per maand heb gehad.
ik heb gebeld en men zegt dat men automatisch een inkomsten neemt uit eerdere jaren als men formulier niet jaarlijks invult. Dit is voor mijn een onbekend gegeven dat dit elk jaar moet, plus dat ik door mijn ziekte niet in staat ben geweest om maar iets te doen.

Dus hoe krijg mijn huurtoeslag met terug werkende kracht nu??

Ik zie u spoedige en positieve reactie tegemoet

Een bezorgde burger in financiële nood,

Rex Leenders