Hoofdpagina » Onderwerpen » Huurtoeslag met terugwerkende kracht » Huurtoeslag met terugwerkende kracht

Huurtoeslag met terugwerkende kracht

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 14:28

Huurtoeslag kunt u met terugwerkende kracht aanvragen. In het huidige jaar kan dit van 1 januari t/m 31 december van dat jaar. Het hele jaar door. Stel, u bent verhuisd naar een nieuwe woning waar u sinds 1 januari 2020 gebruik van maakt, maar in maart de aanvraag indient voor huurtoeslag dan ontvangt u vanaf januari 2020 huurtoeslag met terugwerkende kracht. U moet dan wel aan de voorwaarden voldoen.

De tweede optie is dat u huurtoeslag met terugwerkende kracht kunnen ontvangen over het voorgaande jaar. Mocht u er na drie jaar per abuis achter zijn gekomen dat u eigenlijk al drie jaar lang aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldeed, dan moet ik u helaas telleurstellen. U kunt de bedragen met terugwerkende kracht alleen ontvangen over het voorgaande jaar. U dient dan wel met het volgende rekening te houden:

  1. U kunt huurtoeslag met terugwerkende kracht ontvangen als u voor 1 september van het huidige jaar de aanvraag heeft ingediend. Dus wilt u ook toeslag aanvragen over 2019, dan dient u dit voor 1 september 2020 te doen.
  2. U moet aan alle voorwaarden voldoen.
  3. Als u aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan of de belasting heeft een definitieve beschikking inkomstenbelasting opgesteld; dan kunt u geen huurtoeslag meer aanvragen over het voorgaande jaar.

Tip: om te voorkomen dat punt 3 het geval is kunt u het volgende doen: uitstel aangifte inkomstenbelasting aanvragen. Standaard krijgt u dan maximaal vier maanden uitstel voor de aangifte. De aangifte dient op 1 mei binnen te zijn bij de belastingdienst, met vier maanden uitstel komt u op de einddatum van 1 september terecht. U heeft dan genoeg tijd om u huurtoeslag over het voorgaande jaar alsnog aan te vragen.

 

>> Direct uitstel van inkomstenbelasting aanvragen

 

Heeft u hulp nodig bij het indienen van een aanvraag of wilt u meer informatie? Ga dan naar ons dienstenportaal. Daar kunt u telefonisch of via email contact opnemen met hen opnemen. Zij helpen u verder met u hulpvraag of helpen u met het indienen van een aanvraag. Dit gebeurt snel en veilig zonder gebruik van uw DigiD.

 

Wat heb ik nodig voor de aanvraag huurtoeslag?

Voor het aanvragen van huurtoeslag heeft u nodig:

  • Naam en adres van uzelf, uw eventuele toeslagpartner en/of uw eventuele medebewoner(s);
  • Burgerservicenummer van uzelf, uw eventuele toeslagpartner en/of uw eventuele medebewoner(s). (bestaat uit 9 cijfers en staat op uw paspoort of identiteitskaart)
  • (staat op uw bankpas, dit is de bankrekening waar de toeslagen naar worden overgemaakt)
  • Inschatting van uw inkomen van uzelf, uw eventuele toeslagpartner en/of uw eventuele medebewoner(s). (inkomen vindt u terug op jaaropgave of loonstroken)
  • Gegevens van de gehuurde woning. (staat op de huurspecificatie of in het huurcontract)
  • Een kopie, scan of foto van uw huurcontract.

Zorg a.u.b. dat alle gegevens kloppen. Dit voorkomt dat de aanvraag vertraging zal oplopen of dat u uiteindelijk terug moet betalen of te weinig ontvangt.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.