Hoofdpagina » Onderwerpen » Huur(achterstand) en Corona

Huur(achterstand) en Corona

Er zijn wooncorporaties die proberen zoveel mogelijk rekening te houden met huurders die de huur niet op tijd kunnen betalen. In tijden van Corona zoeken verhuurders met enige coulance naar oplossingen om betalingsproblemen te beperken of voorkomen.

Ook zijn zij bereidt om rekening te houden met de meest kwetsbare doelgroep welke afhankelijk zijn van toeslagen, in het bijzonder huurtoeslag.

 

Mensen vragen zich af: “Wat betekent dit voor mij/ons in tijden van Corona?”

De huur moet gewoon betaald worden, daar veranderd tot op heden niets aan. Maar het kan wel zo zijn dat de huurder te maken krijgen met het verlies van inkomen.

 

Op grond daarvan en de ongebruikelijke omstandigheden, wordt er door wooncorporaties wel coulant omgegaan met (achterstallige)betalingen. Zo krijgt men iets langer de tijd om zaken op orde te krijgen.

 

Ook deurwaarders en incassobureaus kunnen even met vakantie want brieven en bezoekjes zijn niet van belang op het ogenblik. Dus ook huisuitzettingen vinden geen doorgang.

 

Natuurlijk kun je een kanttekening plaatsen bij iemand die zijn of haar huur niet op tijd heeft betaald, alleen dan kan in tijden van Corona een volstrekt verkeerde gedachtegang zijn.

 

Vergeet niet de ZZP-er of de Freelancer die van de een op andere dag met behoorlijke inkomstenverlies te maken heeft. Verzekeringen zijn voor de meesten van hen veel te duur en daarom geen optie. Een dagje of weekje ziek is wel te dragen, dit is heel andere koek.

 

Zij zijn niet de enige die met inkomstenverlies te maken hebben. Ook mensen die bij dergelijke bedrijven in dienst waren als werknemer zijn geraakt. Sommige hebben te maken met een periodieke (financiële) kwelling, andere kunnen helaas opzoek naar een nieuwe uitdaging.

 

Terugkomend op de huurbetaling kan gesteld worden dat veel huurders die zelf nog nooit eerder te maken hebben gehad met huurachterstanden toch te maken krijgen met betalingsproblemen. Gezien de unieke omstandigheden omtrent het Coronavirus vragen verhuurders zich af of hen huurder(s) zelf de dupe zijn van inkomstenverlies door het virus.

 

De volgende vraag luidt dan als volgt: “Hoe weten verhuurders, met name wooncorporaties, of dit het geval is bij hen verhuurder(s)?”

Antwoord: Dat is zeer lastig te controleren vanuit hun positie. Veel van hen zullen dan ook een oproep doen aan de huurders om met hen in contact te treden zodat de situatie besproken kan worden en er maatwerk kan worden geboden om tot een oplossing te komen.

 

Het is dus van belang dat u of iemand die in deze situatie verkeerd zo spoedig mogelijk meldt bij de verhuurder.

 

Heeft u inkomstenondersteuning nodig? Dan kunt u hier meer informatie vinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.